Vrbljene – Krim – 2 h 15 min

Dostop do izhodišča

Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V krožišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo levo, nato pa se peljemo še približno 100 m, nakar ob cesti opazimo gasilski dom. Tu zavijemo desno in nato parkiramo na parkirišču v bližini hipodroma Vrbljene.

Opis poti

Za gasilskim domom opazimo markacije, ki nas povedejo na široko peš pot, ki se začne ob hipodromu. Pot se kmalu priključi manjši lokalni cesti, kateri sledimo v desno in ji sledimo približno 5 minut. Na mestu, kjer cesta zavije desno, bomo opazili širok kolovoz, ki nas že po nekaj korakih hoje pripelje do planinske smerne table. Tu nas oznake za Krim usmerijo v levo, na še naprej povsem zložno pot, ki pa kmalu preko mostu preči reko Iško. Takoj za mostom pot preide v gozd, kjer se nato zmerno do strmo vzpenja po širokem in v poletnem času tudi precej zaraščenem kolovozu. Dobro označena pot, višje preči nekaj kolovozov, nato pa se priključi bolj uhojeni poti iz vasi Strahomer.
Nadaljujemo v smeri Krima po zložni poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se priključimo širokemu kolovozu. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Krima (desno navzdol Tomišelj) po nekoliko bolj strmem kolovozu, ki višje preči gozdno cesto. Kolovoz, ki ves čas poteka skozi gozd, se ponovno položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz Podpeči in Preserij. Nadaljujemo po širokem, zmerno strmem kolovozu, ki nas višje pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas hitro pripelje do večjega parkirišča, oz. obračališča, kjer se nam z leve priključi pot iz Iškega Vintgarja (tudi pot iz Iške vasi in pot iz Strahomera čez Kramarco). Tu nadaljujemo desno čez travnik po poti, ki nas mimo križa v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh Krima.