Tomišelj – Krim – 2 h 15 min

Dostop do izhodišča

Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V krožišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo desno in z vožnjo nadaljujemo do vasi Tomišelj, kjer na parkirišču ob športnem igrišču tudi parkiramo.
Z avtoceste Ljubljana – Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Podpeči. V Podpeči nadaljujemo v smeri vasi Jezero, nato pa sledimo oznakam za Tomišelj, kjer na parkirišču ob športnem igrišču tudi parkiramo.

Opis poti

S parkirišča se najprej sprehodimo do župnišča, tam pa opazimo številne stopnice po katerih se hitro povzpnemo do cerkve v vasi. Na vrhu stopnic opazimo oznake za Krim, ki nas usmerijo desno na kolovoz, ki takoj preide v gozd. Kolovoz, ki se zmerno, le občasno nekoliko bolj strmo vzpenja, višje preči nekaj gozdnih cest, nato pa se priključi običajno bolj uhojeni poti iz Strahomera.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Krima (levo navzdol Vrbljene in Strahomer) po nekoliko bolj strmem kolovozu, ki višje preči gozdno cesto. Kolovoz, ki ves čas poteka skozi gozd, se ponovno položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz Podpeči in Preserij. Nadaljujemo po širokem, zmerno strmem kolovozu, ki nas višje pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas hitro pripelje do večjega parkirišča, oz. obračališča, kjer se nam z leve priključi pot iz Iškega Vintgarja (tudi pot iz Iške vasi in pot iz Strahomera čez Kramarco). Tu nadaljujemo desno čez travnik po poti, ki nas mimo križa v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh Krima.