Strahomer – Krim (čez Strmec) – 2 h 10 min

Dostop do izhodišča

Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V križišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo levo proti vasi Strahomer, tam pa na urejenem asfaltiranem parkirišču ob reki Iški tudi parkiramo.

Opis poti

S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki preko mostu preči reko Iško. Cesta se naprej prične rahlo vzpenjati in nas mimo cerkve pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri Krima čez Strmec (naravnost Krim čez Kramarco).
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki gre ob gospodarskem poslopju v gozd. Sprva zložen kolovoz se hitro strmo vzpne, nato pa se obrača vse bolj proti desni. Višje strmina popusti in kolovoz, ki preči cesto nas pripelje do mesta, kjer se nam z desne priključi precej zaraščena pot iz Vrbljen.
Nadaljujemo v smeri Krima po zložni poti, ki nas le nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se priključimo širokemu kolovozu. Nadaljujemo rahlo levo v smeri Krima (desno navzdol Tomišelj) po nekoliko boj strmem kolovozu, ki višje preči gozdno cesto. Kolovoz, ki ves čas poteka skozi gozd, se ponovno položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje razpotje, kjer se nam z desne priključi pot iz Podpeči in Preserij. Nadaljujemo po širokem, zmerno strmem kolovozu, ki nas višje pripelje do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Omenjeni cesti sledimo v levo, le ta pa nas hitro pripelje do večjega parkirišča, oz. obračališča, kjer se nam z leve priključi pot iz Iškega Vintgarja (tudi poz iz Iške vasi in pot čez Kramarco, po slednji lahko tudi sestopimo). Tu nadaljujemo desno čez travnik, po poti, ki nas mimo križa v nekaj nadaljnjih minutah hoje pripelje na vrh Krima.