Strahomer – Krim (čez Kramarco) – 2 h 10 min

Dostop do izhodišča

Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Rudnik in cesti naprej sledimo v smeri Iga. V križišču na Igu nadaljujemo desno v smeri Iške vasi, nato pa v vasi Staje nadaljujemo desno proti vasi Vrbljene. V Vrbljenah nadaljujemo levo proti vasi Strahomer, tam pa na urejenem asfaltiranem parkirišču ob reki Iški tudi parkiramo.

Opis poti

S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki preko mostu preči reko Iško. Cesta se naprej prične rahlo vzpenjati in nas mimo cerkve pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Krima čez Kramarco (desno Krim čez Strmec).
Pot nadaljujemo po zložnem kolovozu, ki preči pobočja proti jugu. Po nekaj minutah hoje se kolovoz obrne rahlo v desno in se začne strmeje vzpenjati. Višje omenjeni kolovoz zavije ostro v desno, mi pa ga ravno na tem mestu zapustimo in nadaljujemo levo po nekoliko ožjem kolovozu (omenjeni odcep je nekoliko slabše označen). Vzpon nadaljujemo po občasno precej zaraščenem kolovozu, ki dvakrat preči daljnovod, nato pa se vrne v gozd.
Višje nas pot pripelje do križišča gozdnih cest, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Krima. Omenjeni cesti sledimo le kakih 100 m, nato pa nadaljujemo desno po markirani peš poti, ki se začne vzpenjati nad vasjo Gornji Ig (med krošnjami dreves se nam odpre nekaj razgleda na omenjeno vas). Pot se višje nekoliko strmeje vzpne in nas pripelje do gozdne ceste, kateri sledimo v levo. Po nekaj korakih hoje po omenjeni cesti, pridemo na vzorno označeno razpotje, kjer nadaljujemo ostro desno po vzpenjajočem kolovozu v smeri Krima (naravnost Iški Vintgar in Iška vas). Sledi prečni vzpon po širokem kolovozu, ki nas višje pripelje do velikega parkirišča oz. obračališča po vrhom Krima. Od tu nadaljujemo mimo križa po vse bolj razgledni planinski poti, po kateri se v manj kot 5 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na vrh.