Lovska koča Plehanov laz – Krim – 2 h 15 min

Dostop do izhodišča

Z avtoceste Ljubljana – Koper se usmerimo na izvoz Brezovica, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Podpeči. V Podpeči nadaljujemo desno ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Krima in Rakitne. V naslednjih križiščih se držimo smeri za Krim in Rakitno, cesta pa nas mimo vasi Dolenja in Zgornja Brezovica pripelje do mesta, kjer se v desno odcepi cesta k lovski koči Plehanov laz (odcep je označen). Tu nadaljujemo naravnost cesti pa sledimo le še nekaj 10 m, oz. do mesta, kjer na levi strani opazimo večje parkirišče in ob njem planinske smerne table za Krim in Kavec.

Opis poti

S parkirišča se usmerimo na gozdno cesto v smeri Krima in Kavca, le ta pa se že po nekaj korakih razcepi na dva dela. Nadaljujemo po levi markirani cesti, ki se postopoma prične spuščati. Že kmalu se cesta položi, nato pa nas po približno 30 minutah hoje od izhodišča pripelje do napačno označenega razpotja. S ceste se ostro v desno odcepi markiran kolovoz, planinska smerna tabla za Krim, pa kaže levo.
Tu nadaljujemo ostro desno ter pot nadaljujemo po strmem kolovozu, po katerem v 15 minutah nadaljnje hoje prispemo do Koče na Kavcu.
Od omenjene koče nadaljujemo v smeri Krima (tu opazimo smerno tablo, ki bi morala biti na mestu, kjer smo zapustili cesto – smerni tabli sta zamenjani in zato zavajajoči). Pot naprej se skozi strnjen gozd vzpne do bližnje jase, preko katere vodi precej zaraščena steza. Pot se hitro vrne v gozd, kjer se nato nadaljuje po dobro označenem kolovozu. Višje prečimo slabšo gozdno cesti, mi pa še naprej nadaljujemo po markirani poti v smeri Krima. Še nekoliko naprej pa pridemo do makadamske ceste, ki vodi na Krim. Tu nadaljujemo rahlo desno ter pot nadaljujemo po strmem kolovozu v smeri Krima (možno je nadaljevanje tudi po cesti). Sprva širok kolovoz, se višje spremeni v zmerno strmo pešpot, po kateri kmalu pridemo do ograje, ki preprečuje oz. prepoveduje dostop na vojaško območje. Le nekaj metrov naprej stopimo na makadamsko cesto, po kateri se v nekaj 10 korakih nadaljnje hoje povzpnemo do Doma na Krimu.
Težavnost
Pot je lahka, le na mestu, kjer je napačna planinska smerna tabla, moramo paziti, da nadaljujemo desno na strm kolovoz. Če nadaljujemo levo in pot nadaljujemo po cesti, bomo prišli do vasi Gorenja Brezovica.